Apele potrzebujących

19.02.2018

Muzeum w Brześciu przyjmie do zwiększenia swoich zasobów przez pomniki żołnierzy radzieckich znoszonych na terytorium Polski.

Mogą być również tablice pamiątkowe oraz elementy z żołnierzami Armii Czerwonej wywożonych z Ziem Polskich

4.12.2017

Sebastian zdał Prawo jazdy - pomożemy w zakupie auta??

Zapraszamy do pomocy poprzez przekazanie darowizny w dowolnej kwocie na rachunek bankowy fundacji 16 1600 1462 1848 9806 9000 0003 z dopiskiem na Samochód dla Sebastiana i Patryka

Numer telefonu do rodziców chłopców 506 275 024

Numer telefon fundacji 729 478 284

Sebastian Kończak

Szanowny Pan

Jarosław Cybulski

Prezes Zarządu Fundacji

Wspierania i Promowania Polskiej Wsi

ul. J. Kochanowskiego 17

98-200 Sieradz

Prośba o zorganizowanie zbiórki publicznej na pojazd dla Sebastiana Kończaka

Nazywam się Sebastian Kończak, mam 20 lat, jestem uczniem szkoły policealnej na kierunku technik BHP oraz rachunkowość biurowa i administracja, niedawno skończyłem liceum z wyróżnieniem,właśnie zdałem egzamin wewnętrzny na prawo jazdy, za kilka dni mam egzamin praktyczny. Wszystko brzmi prosto, zwyczajnie i pięknie zarazem, ale kiedy doda się informację, że urodziłem się wraz z bratem bliźniakiem
z dziecięcym porażeniem mózgowym, sprawy nabierają innego wymiaru. Wyłania się
z tych prostych na pozór elementów życia trudna walka o każdy kolejny krok - dosłownie i w przenośni… Marzę teraz o milowym kroku w drodze ku samodzielności - chciałbym poruszać się samodzielnie jako kierowca, własnym samochodem i to razem z bratem. Wtedy nie bylibyśmy zdani na ciągłą pomoc osób trzecich. Mielibyśmy szansę na odrobinę samodzielności, przekraczając kolejną granicę, którą bezlitośnie dyktuje choroba. Zarówno ja, jak i mój brat Patryk, ze względu na dziecięce porażenie mózgowe mamy poważne problemy z poruszaniem się. Z powodu niedowładu górnych kończyn Patryk nigdy nie będzie mógł nawet marzyć o prowadzeniu samochodu. Chciałbym zrealizować dwa marzenia jednocześnie - swoje i brata. Wreszcie moglibyśmy, w swoim dorosłym już życiu, sami pojechać do szkoły. Patryk nigdy nie będzie mógł prowadzić auta, cała więc nadzieja we mnie.

Moja rodzina pochodzi z Sieradza, tam urodzili się moi rodzice i siostry, to nasze rodzinne strony, w które często wracamy i zawsze jesteśmy przyjmowani serdecznie. Nasza rodzinna Dębołęka zajmuje w naszych sercach szczególne miejsce. Dlatego do Was zwracamy się z tą prośbą - do ludzi z naszych rodzinnych stron, którzy już nieraz wykazali się zrozumieniem dla naszych potrzeb. Może nasze marzenie poruszy Was na tyle, że zechcecie pomóc.

Zbieramy pieniądze na samochód dostosowany do naszych potrzeb. Pojazd będzie częściowo sfinansowany przez Fundację „Spinka” w kwocie 6 000 zł. Całkowity koszt samochodu sięgnie ok 50 000 zł. Sumę tę musimy dołożyć z własnych pieniędzy. Jest to dla nas bardzo duża kwota, dlatego prosimy o pomoc. Podobno marzenia są bezcenne, ale czasem właśnie cena potrafi je zniszczyć. Pomóżcie nam budować nasze marzenie i uczynić je bezcennym.

Sebastian Kończak

Fundacja „ARKA”

Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ośrodek Rehabilitacyjno – Readaptacyjny

Oddział Męcka Wola

Męcka Wola 48 A, 98 – 200 Sieradz

tel./faks 43 827 45 03

REGON 470691916, NIP 726 – 00 – 16 – 800

Męcka Wola, dnia 23.10.2017

PROŚBA O WSPARCIE

W roku 1993 grupa ludzi, która swoje życie zawodowe związała z pomaganiem osobom uzależnionym oraz ich bliskim, założyła fundację. Fundacja otrzymała nazwę „ARKA”, ze względu na różnorodność problemów oraz grup społecznych, jakie zamierzała objąć opieką. Od tego czasu, przy jej boku, zaczęły działać: stacjonarny ośrodek leczenia uzależnień, dwa hostele realizujące program adaptacji społecznej, program terapii ulicznej, programy skierowane do samotnych rodziców, młodzieży i dzieci zagrożonych wykluczeniem społecznym, osób bezdomnych, nieporadnych życiowo, najuboższych a także wiele innych. Miejsce, które tu tworzymy, ma na celu zapobieganie wciąż narastającemu problemowi narkomanii i innych patologii społecznych wśród dzieci, młodzieży i ludzi dorosłych. Działając metodą społeczności terapeutycznej, większość prac i inwestycji przeprowadzamy nakładem własnych sił i środków, dosłownie rękoma naszych podopiecznych.

Niestety, przepisy dotyczące standardów, do których nasza placówka musi się dostosować są tak wysokie , że wielokrotnie przewyższają nasze możliwości finansowe. W związku z tym, zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o pomoc , licząc na zrozumienie położenia naszej fundacji, a przede wszystkim naszych podopiecznych. Są nimi zarówno osoby dorosłe (niekiedy w wieku emerytalnym lub chore), młodzież, jak i samotne matki z dziećmi, dla których możliwość przebywania w naszym ośrodku z rodzicami jest jedyną szansą. Gdyby nie nasza fundacja i realizowane przez nią programy, dzieci umieszczone byłyby w placówkach opiekuńczo – wychowawczych bądź domach dziecka. Na dzień dzisiejszy znajdują się u nas 52 osoby dorosłe oraz 10 dzieci .

Miejsca takie jak nasz ośrodek często budzą kontrowersje, wątpliwości – czy warto pomagać ludziom z marginesu społecznego? Jeśli je Państwo macie – zapraszamy, odwiedźcie naszą placówkę – poznajcie osoby, którym możecie pomóc wyprostować a nawet uratować życie swoim gestem. W naszym domu każdego dnia zmagają się ze swoimi problemami, uczą się żyć, odbudowują siebie od „zera”, odnajdują wiarę w możliwość zmiany, odkrywają swoje zalety, a także walczą o odzyskanie rodzin, ich zaufania, utrzymanie tego, co w życiu najważniejsze.

Licząc na Państwa pomoc i zrozumienie zwracamy się z prośbą o nieodpłatne przekazanie naszej Fundacji szaf ubraniowych, pojedynczych tapczanów, garnków do gotowania ( duże), sztućce, kubki, koce, ręczniki, ziarno dla kur i owiec.

Otrzymana od Państwa darowizna będzie miała dla naszej Fundacji olbrzymie wsparcie.

Państwa wsparcie ma dla nas ogromne znaczenie, dodaje wiary w możliwość rozwoju i zmiany, a także daje poczucie akceptacji społecznej ludziom, którzy odnaleźli u nas schronienie i bezpieczeństwo. Nawet najmniejszy gest jest dla nas darem serca i dobrej woli, a perspektywa dalszego rozwoju naszej fundacji umacnia nas w przekonaniu, że nasza praca ma sens.

Z góry serdecznie dziękujemy.

Fundacja Arka.

DANE KONTAKTOWE: