Zbiórka Publiczna

2.11.2017

W dniu dzisiejszym otrzymaliśmy wzruszający list od Sebastiana...

I w tym przypadku postaramy się pomóc organizując zbiórkę publiczną....

2.11.2017

Organizujemy zbiórkę publiczną darów rzeczowych dla podopiecznych fundacji "ARKA" z Męckiej Woli

SZCZEGÓŁY TUTAJ

23.10.2017

W dniu dzisiejszym Nasza Fundacja otrzymała pismo z prośbą o wsparcie...

W związku z tym pismem, wkrótce zorganizujemy zbiórkę publiczną na rzecz podopiecznych Fundacji "ARKA"

Szczegóły z wydarzenia już wkrótce na naszym Fanpage

Fundacja „ARKA”

Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Ośrodek Rehabilitacyjno – Readaptacyjny

Oddział Męcka Wola

Męcka Wola 48 A, 98 – 200 Sieradz

tel./faks 43 827 45 03

REGON 470691916, NIP 726 – 00 – 16 – 800

Męcka Wola, dnia 23.10.2017

PROŚBA O WSPARCIE

W roku 1993 grupa ludzi, która swoje życie zawodowe związała z pomaganiem osobom uzależnionym oraz ich bliskim, założyła fundację. Fundacja otrzymała nazwę „ARKA”, ze względu na różnorodność problemów oraz grup społecznych, jakie zamierzała objąć opieką. Od tego czasu, przy jej boku, zaczęły działać: stacjonarny ośrodek leczenia uzależnień, dwa hostele realizujące program adaptacji społecznej, program terapii ulicznej, programy skierowane do samotnych rodziców, młodzieży i dzieci zagrożonych wykluczeniem społecznym, osób bezdomnych, nieporadnych życiowo, najuboższych a także wiele innych. Miejsce, które tu tworzymy, ma na celu zapobieganie wciąż narastającemu problemowi narkomanii i innych patologii społecznych wśród dzieci, młodzieży i ludzi dorosłych. Działając metodą społeczności terapeutycznej, większość prac i inwestycji przeprowadzamy nakładem własnych sił i środków, dosłownie rękoma naszych podopiecznych.

Niestety, przepisy dotyczące standardów, do których nasza placówka musi się dostosować są tak wysokie , że wielokrotnie przewyższają nasze możliwości finansowe. W związku z tym, zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o pomoc , licząc na zrozumienie położenia naszej fundacji, a przede wszystkim naszych podopiecznych. Są nimi zarówno osoby dorosłe (niekiedy w wieku emerytalnym lub chore), młodzież, jak i samotne matki z dziećmi, dla których możliwość przebywania w naszym ośrodku z rodzicami jest jedyną szansą. Gdyby nie nasza fundacja i realizowane przez nią programy, dzieci umieszczone byłyby w placówkach opiekuńczo – wychowawczych bądź domach dziecka. Na dzień dzisiejszy znajdują się u nas 52 osoby dorosłe oraz 10 dzieci .

Miejsca takie jak nasz ośrodek często budzą kontrowersje, wątpliwości – czy warto pomagać ludziom z marginesu społecznego? Jeśli je Państwo macie – zapraszamy, odwiedźcie naszą placówkę – poznajcie osoby, którym możecie pomóc wyprostować a nawet uratować życie swoim gestem. W naszym domu każdego dnia zmagają się ze swoimi problemami, uczą się żyć, odbudowują siebie od „zera”, odnajdują wiarę w możliwość zmiany, odkrywają swoje zalety, a także walczą o odzyskanie rodzin, ich zaufania, utrzymanie tego, co w życiu najważniejsze.

Licząc na Państwa pomoc i zrozumienie zwracamy się z prośbą o nieodpłatne przekazanie naszej Fundacji szaf ubraniowych, pojedynczych tapczanów, garnków do gotowania ( duże), sztućce, kubki, koce, ręczniki, ziarno dla kur i owiec.

Otrzymana od Państwa darowizna będzie miała dla naszej Fundacji olbrzymie wsparcie.

Państwa wsparcie ma dla nas ogromne znaczenie, dodaje wiary w możliwość rozwoju i zmiany, a także daje poczucie akceptacji społecznej ludziom, którzy odnaleźli u nas schronienie i bezpieczeństwo. Nawet najmniejszy gest jest dla nas darem serca i dobrej woli, a perspektywa dalszego rozwoju naszej fundacji umacnia nas w przekonaniu, że nasza praca ma sens.

Z góry serdecznie dziękujemy.

Fundacja Arka.

DANE KONTAKTOWE: